Nou llibre: aigua per al pa, aigua per al sucre

pa i sucreEl passat 17 de gener de 2020 es va presentar al Museu Arqueològic de Gandia l’obra “Aigua per al pa, aigua per al sucre. La construcció de els séquies de Palma i d’en March a l’Alfàs de l’Horta de Gandia”, publicat per la Universitat de Lleida a finals de 2019.

En la presentació van participar els dos autors, Ferran Esquilache (membre de Landscapes of Conquest) i Frederic Aparisi. Així mateix, va obrir l’acte l’arqueòleg municipal de Gandia i director del museu d’acollida, Joan Negre.

El llibre és un estudi d’arqueologia agrària que combina l’ús de fonts escrites medievals i d’interpretació morfològica sobre dos sistemes hidràulics de l’horta de Gandia. Es tracta de la séquia de l’Alfàs de Palma, construïda al segle XIII per a la instal·lació de colons cristians als llocs de Palma i Ador, i en segon lloc la séquia d’en March, construïda al segle XV pel conegut poeta Ausias March, que era senyor de Beniarjó, per a impulsar la plantació de canya de sucre. Malgrat la distància cronològica entre ambdós sistemes, tant l’un com l’altre es caracteritzen per ser construccions que s’expliquen pel seu caràcter feudal, impulsat per senyors amb la finalitat d’augmentar la producció dels seues vassalls i, per tant, augmentar la seua extracció de rendes.

Si en teniu interès es pot comprar ací

 

presentaciogandia