El paper de la irrigació en la islamització d’al-Andalus

constructorsEl 15 de febrer de 2022 va tenir lloc una altra sessió del cicle de conferències “La Islamización a debate”, que s’està produint al llarg de 2021 i 2022 en la seu cordovesa de Casa Árabe, coordinat per Elena Salinas, María Teresa Casal i Carmen González. En la sessió sobre el paper de la irrigació en la islamització d’al-Andalus van participar José María Martín Civantos, de la Universitat de Granada, i Ferran Esquilache, de la Universitat de València i membre de Landscapes of Conques.

El plantejament era el següent: “El proceso de islamización del territorio andalusí conllevó la profunda transformación del paisaje natural y del medio rural para adecuarlos a nuevos usos y aprovechamientos tanto económicos como sociales. La aparición de nuevos procesos de producción, la adopción y generalización de técnicas de regadío extensivas, la introducción de nuevos cultivos, o la difusión de nuevas formas de explotación agropecuaria, entre otras cuestiones, marcaron notables diferencias paisajísticas y sociales con respecto a las etapas históricas precedentes y transformaron de manera profunda y definitiva el medio rural. De entre todos los cambios acaecidos a este respecto, la agricultura de regadío intensiva fue una de las bases económicas fundamentales del desarrollo político y social de al-Andalus. Además de la modificación del paisaje rural, implicó también cambios y novedades entre el trabajo del campo y los medios de producción, en la relación entre el Estado y las comunidades campesinas, en la organización de estas últimas, en la propiedad y gestión de la tierra, en el sistema fiscal, y un largo etcétera.”

Podeu veure el debat en aquest vídeo:

Agricultural landscapes of al-Andalus

L’editorial Brepols acaba de publicar un volum en anglés sobre paisatges agraris andalusins i posteriors a la conquesta cristiana, anomenat “Agricultural Landscapes of Al-Andalus, and the Aftermath of the Feudal conquest” , i editat per Helena Kirchner i Flocel Sabaté. En aquest volum participem tres dels membres del grup amb els següents treballs:

 • Enric Guinot, «Morphology of Irrigated Spaces in Late Medieval Mudejar Settlements: The Canal of Lorca (Riba-Roja de Turia, Valencia)», H. Kirchner, F. Sabaté (eds.), Agricultural Landscapes of Al-Andalus, and the Aftermath the Feudal Conquest, Turnhout: Brepols, 97-124.
 • Ferran Esquilache, «Searching for the Origin: A New Interpretation for the Horta of Valencia in the Time of al-Andalus», H. Kirchner, F. Sabaté (eds.), Agricultural Landscapes of Al-Andalus, and the Aftermath of the Feudal Conquest, Turnhout: Brepols, 127-152.
 • Josep Torró, «On the Problem of Andalusi Dry Farming: Aialt (Castell de Castells), a qarya with no Irrigation System in the Mountains of Valencia», H. Kirchner, F. Sabaté (eds.), Agricultural Landscapes of Al-Andalus, and the Aftermath of the Feudal Conquest, Turnhout: Brepols, 195-235.

Ací teniu l’índex de l’obra i la possibilitat de comprar el llibre complet o els articles en digital per separat

La cultura amaziga de l’aigua

El 13 de gener de 2021 va tenir lloc a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona una conferencia conjunta de Ferran Esquilache, membre de Landscapes of Conquest, i Carles Múrcia, filòleg de la mateixa universitat expert en llengua amaziga.

La sessió es va organitzar per a celebrar l’Any Nou Amazic en col·laboració amb la Casa Amaziga de Catalunya, i es va tractar l’origen amazic de les hortes andalusines.

En aquest vídeo podeu veure la conferència conjunta i el debat posterior que es va desenvolupar:

Construir per a l’economia

Entre el 15 i el 16 de setembre de 2021 ha tingut lloc el congrés online “Building for Economy. New Perspectives on the Economic Take-Off in Southern Europe (1050-1300)”, organitzat pel CSIC i altres organisme en el marc del projecte ERC – Petrifying Wealth. The Southern European Shift to Masonry as Collective Investment in Identity, c. 1050-1300. Vegeu ací el programa.

Josep Torro hi ha participat amb la ponència “Extrahere cequiam. Construcción de canales e hidráulica agraria en la Corona de Aragón (1170-1300)”.

Excavació de la Séquia d’Andarella (Horta de València)

Durant la primavera de 2021 va tindre lloc al barri de la Llum de la ciutat de València l’excavació arqueològica d’un fragment abandonat de la séquia d’Andarella, uns dels tres braços principals que formaven la Séquia de Mislata, que alhora és una de les vuit séquies principals que formen l’Horta de València.

L’excavació, planificada per Ferran Esquilache, membre de Landscapes of Conquest, estava dirigida per l’arqueòleg Víctor Algarra, i van participar també els arqueòlegs Paloma Berrocal i Bence Kovacs. Els treballs van estar finançats pel projecte de recerca “La gestió de l’herència agrària andalusina: modificacions y transformacions realitzades en escapis irrigats després de la conquesta cristiana en el regne de València, segles XIII-XVI (UJI-A2018-07)”, de la Universitat Jaume I de Castelló, i tenia com a finalitat principal datar l’origen de la séquia.

Finalment, les condicions de conservació del canal, amb una obra interna de formigó, no va permetre arribar a datar la primera fase del canal, però es va aconseguir estudiar l’estratigrafia de la séquia i els canvis produïts en l’amplada del canal al llarg dels segles.

Podeu veure un resum de l’excavació en aquest vídeo enregistrat durant els treballs, amb explicacions in situ dels resultats per part dels arqueòlegs.

Agricultura i Irrigació. La Península Ibèrica i Àsia Central en confrontació

El passat mes d’abril de 2021 va tenir lloc el seminari virtual “Agriculture and Irrigation in the Middle Ages. The Iberian Peninsula and Central Asia Confrontation”, organitzat pel Grup Consolidat d’Estudis Medievals Espai, Poder i Cultura de la Universitat de Lleida, en col·laboració amb el Tashkent Institute of Irrigation and Agricultural Mechanization Engineers-TIIAME (Uzbekistan). Ací podeu veure el programa complet.

Entre d’altres hi va participar Enric Guinot, membre de Landscapes of Conquest, amb la ponència “Irrigation in Transition at 13th century. From al Andalus to Feudal World in Medieval Valencia”.

virtualenric

Col·loqui ‘Reconstruint el paisatge’

castelloEl passat 25 de març de 2021 va tindre lloc a la Universitat Jaume I de Castelló el col·loqui “Reconstruint el paisatge. Transformacions en l’espai i la gestió dels recursos durant la colonització ibèrica medieval (segles XII-XVI)”, organitzat per Ferran Esquilache, membre de Landscapes of Conquest, i per Vicent Baydal.

El col·loqui va estar finançat pel projecte “La gestión de la ‘herencia’ agraria andalusí: modificaciones y trasformaciones realizadas en espacios irrigados tras la conquista cristiana en el reino de Valencia. Siglos XIII-XVI (UJI-A2018-07)”, de la pròpia Universitat Jaume I.

Els participants van ser:

 • Míriam Parra (Universitat d’Alacant): De la alquería islámica a la alquería feudal: la transformación de las unidades de poblamiento y de explotación agraria tras la conquista cristiana en el paisaje rural oriolano
 • Ferran Esquilache (Universitat Jaume I): Els parcel·laris del senyor. Construcció i ampliació de sistemes d’irrigació per a colons cristians i per a musulmans sotmesos en el regne de València al segle XIII.
 • Ignacio Díaz (Universitat Autònoma de Barcelona): El colonialisme de població i l’apropiació indirecta del treball indígena: els casos d’Olvera (Cadis) i Agüimes (Gran Canària). Segles XIV-XVI
 • Guillermo García-Contreras (Universidad de Granada) i altres: Una frontera en transformación. Recursos arqueológicos y paleoambientales en el impacto de la expansión feudal en el este de Guadalajara (siglos XI-XIV)
 • Alexandre Mateu (Universitat de València): La Boatella: de raval islàmic a barri cristià. Reordenació urbana i transformació de l’hàbitat a la València dels segles XIII i XIV

A causa de la pandèmia de Covid-19 no van haver públic a la sala, però es va retransmetre online amb un notable èxit de públic. A més les ponències van quedar enregistrades i estan pujades en youtube a la vostra disposició.

Alexandre Mateu presenta el seu TFM

El passat 2 d’agost de 2020 Alexandre Mateu va presentar el seu TFM, dirigit per Josep Torró, en el marc del programa de Màster Universitari en Història de la Formació del Món Occidental de la Universitat de València. El tribunal estava format per Francisco Gimeno Blay, Rafael Narbona i Manuel Albadalejo, i la nota final va ser d’un 9 (MH).

El treball es deia “L’alqueria de Qars i la Séquia Major de Morvedre. Un estudi de cas sobre el poblament i els espais de treball d’una alqueria andalusina i la seua feudalització”, i tractava sobre els espais agraris d’una alqueria andalusina de la vall del Palància prenent com a punt de partida un document en àrab de 1222.

Alexandre Mateu ha entrat així a formar part de l’equip de Landscapes of Conquest.

Nou llibre: aigua per al pa, aigua per al sucre

pa i sucreEl passat 17 de gener de 2020 es va presentar al Museu Arqueològic de Gandia l’obra “Aigua per al pa, aigua per al sucre. La construcció de els séquies de Palma i d’en March a l’Alfàs de l’Horta de Gandia”, publicat per la Universitat de Lleida a finals de 2019.

En la presentació van participar els dos autors, Ferran Esquilache (membre de Landscapes of Conquest) i Frederic Aparisi. Així mateix, va obrir l’acte l’arqueòleg municipal de Gandia i director del museu d’acollida, Joan Negre.

El llibre és un estudi d’arqueologia agrària que combina l’ús de fonts escrites medievals i d’interpretació morfològica sobre dos sistemes hidràulics de l’horta de Gandia. Es tracta de la séquia de l’Alfàs de Palma, construïda al segle XIII per a la instal·lació de colons cristians als llocs de Palma i Ador, i en segon lloc la séquia d’en March, construïda al segle XV pel conegut poeta Ausias March, que era senyor de Beniarjó, per a impulsar la plantació de canya de sucre. Malgrat la distància cronològica entre ambdós sistemes, tant l’un com l’altre es caracteritzen per ser construccions que s’expliquen pel seu caràcter feudal, impulsat per senyors amb la finalitat d’augmentar la producció dels seues vassalls i, per tant, augmentar la seua extracció de rendes.

Si en teniu interès es pot comprar ací

 

presentaciogandia

Nou dossier sobre irrigació andalusina en la revista Afers

La revista Afers. Fulls de recerca i pensament acaba de publicar el seu número 93 (finals de 2019), on s’inclou un dossier dedicat a la irrigació i els aprofitaments hidràulics d’època andalusina que ha estat coordinat per Ferran Esquilache, membre de Landscapes of Conquest. A continuació teniu la llista d’articles publicats, i en aquest enllaç es pot comprar la revista si és del vostre interès.

 • Ferran ESQUILACHE: Espais irrigats i aprofitaments hidràulics a l’est i al sud d’al-Àndalus (Introducció)
 • Miquel BARCELÓ: Algunes coses que potser cal tenir en compte quan s’estudien espais irrigats
 • Miriam PARRA VILLAESCUSA: Sobre l’origen de l’Horta d’Oriola. Regadiu i espais agrícoles andalusins a la Vega Baixa del Segura (segles VIII-XI)
 • Dominique AVIÑÓ MCCHESNEY: L’horta i el Palmar d’Elx en època andalusina: una proposta arqueològica de reconstrucció sobre el seu origen
 • Ferran ESQUILACHE: L’organització hidràulica en dos husun rurals de l’amal d’Alzira. Les hortes fluvials de la Vall d’Alcalà en època andalusina
 • Antonio MALPICA CUELLO i Guillermo GARCÍA-CONTRERAS RUIZ: La gestió de l’aigua en les zones humides de l’actual Andalusia en època andalusina
 • Félix RETAMERO: Reg antic i colonització. El conflicte entre les alqueries morisques de Canillas de Albaida i Cómpeta (Axarquía de Màlaga, segle XVI)
 • Antoni VIRGILI: Els primers processos de colonització agrària del prat de Tortosa: l’Aldea (segles XII-XIII)

Seminari UAM: ‘Frontera, Fortificación y Territorio en la Edad Media’

torreEl 10 d’abril de 2019 el professor Josep Torró, membre de Landscapes of Conquest, ha participat en el Seminario permanente ‘Frontera, Fortificación y Territorio en la Edad Media’, de la Universitat Autònoma de Madrid, on va impartir la conferencia “Frontera, fortificación y asentamientos cristianos en el reino de Valencia Frontera, fortificación y asentamientos cristianos en el reino de Valencia”. Hi va parlar de diversos aspectes de les transformacions que es va portar a terme després de la conquista cristiana del regne de València a mitjan segle XIII.

Presentació d’Els Constructors

El 2 d’abril de 2019 es va presentar al Museu d’Història de València el nou llibre de Ferran Esquilache, “Els constructors de l’Horta de València. Origen, evolució i estructura social d’una gran horta andalusina entre els segles VIII i XIII”.

Va intervindré en primer lloc Javier Martí, el director del Museu, que feia d’amfitrió. Després va parlar Enric Guinot com a codirector de la Càtedra de l’Horta de València, que organitzava l’acte. En tercer lloc va parlar Josep Torró, que va fer la presentació pròpiament dita i va explicar les particularitats del llibre. I, finalment, l’autor, que va fer un resum divulgatiu del contingut.

A continuació teniu el vídeo sencer de l’acte, per si és del vostre interès:

Nou llibre: Els constructors de l’Horta de València

constructorsS’acaba de publicar un nou llibre de Ferran Esquilache, membre de Landscapes of Conquest, que és el resultat de la seua tesi doctoral. Es tracta de “Els constructors de l’Horta de València. Origen, evolució i estructura social d’una gran horta andalusina entre els segles VIII i XIII” (2018), publicat per Publicacions de la Universitat de València.

Sinopsi: L’Horta de València és l’àrea irrigada històrica més gran i coneguda de la Mediterrània occidental i s’ha discutit durant molt de temps quins n’eren realment els orígens; ara sabem que estan vinculats, sens dubte, al període d’al-Àndalus. Més enllà d’aquest debat, la present obra empra els mètodes de l’arqueologia hidràulica i l’anàlisi morfològica de les estructures agràries per a analitzar la formació i l’evolució de l’horta en relació amb la societat andalusina, que s’hi erigeix com l’autèntic objecte d’estudi. En quin moment, com i per què van forjar i ampliar els grups camperols andalusins l’Horta de València? Ací es proposen diverses fases de construcció, que pareixen estar relacionades amb l’evolució i els canvis socials que es van produir durant aquella època, i fins i tot es planteja una hipòtesi d’adscripció cronològica per a cada fase. També s’analitza el paper que hi va tenir la ciutat de València com a seu del mercat i del poder, així com la possible intervenció dels diversos estats islàmics andalusins en tota aquella evolució, en el context d’una societat tributària com era l’andalusina.

 

En aquest enllaç podeu veure l’índex de l’obra i comprar-la, tant la versió en paper com e-book. També podeu veure un avanç en Google books.

Presentació de la “Càtedra de l’Horta de València – Territori Metropolità” de la UV

presentaciocatedrahortaRecentment ha estat presentada la nova “Càtedra de l’Horta -Territori Metropolità” de la Universitat de València, finançada per l’Ajuntament de València, de la que el professor Enric Guinot, de Landscapes of Conquest, ha estat nomenat codirector.

En la sessió de presentació a la Facultat de Geografia i Història de la mateixa universitat han participat la regidora d’Horta de l’Ajuntament, Consol Castillo, el vicedegà Jorge Hermosilla, i els dos nous codirectors, l’historiador medievalista Enric Guinot i el geògraf Joan Carles Membrado, ambdós de la mateixa UV.

Ací podeu veure la nova pàgina web amb tots els recursos que inclou sobre l’Horta de València.

Poder i comunitats rurals en al-Andalus i el Magrib

granadacartellEntre el 8 y el 10 de noviembre de 2018 ha tingut lloc a la Universitat de Granada el Congrés “Poder y comunidades rurales en al-Andalus y el Magreb (siglos XII-XV)”, organitzat per Adela Fábregas i Alberto García Porras. Han participat com a ponents Josep Torró i Ferran Esquilache, de Landscapes of Conquest.

 • Josep Torró: Consideraciones sobre las aljamas del Sharq al-Andalus en el siglo XIII
 • Ferran Esquilache: Sobre la limitada intervención del Estado en la construcción de las grandes huertas de al-Andalus. El caso de la Huerta de Valencia.

Es pot veure el programa complet en aquest enllaç.

 

 

 

 

 

granadajosepgranadaferran

Nou llibre: Trigo y ovejas

trigoyvejas
S’ha publicat el llibre “Trigo y ovejas. El impacto de las conquistas en los paisajes andalusíes (siglos XI-XVI)”, editat per Josep Torró i Enric Guinot, membres de Landscapes of Conquest.

Els treballs reunits en aquesta obra estudien la formació de nous ordres agraris que va acompanyar la colonització cristiana dels territoris ibèrics conquistats a al-Andalus, des de finals del segle XI fins als inicis de l’Època Moderna. L’apropiació dels espais agraris creats pels musulmans va ser seguida per reorientacions profundes que van alterar els ecosistemes agropastorals en funció de l’èxit de les migracions propiciades per les conquestes i dels factors tècnics experimentats en les regions de procedència. Les diferents contribucions comprenen visions tant del regne de Castella com de la Corona d’Aragó, però malgrat la diversitat, aquestes transformacions comparteixen una lògica comuna, un «canvi d’escala» determinat per criteris extensius, que contrasta amb el caràcter intensiu dels espais agraris andalusins i el sentit del límit que subjau en la seua concepció.

En aquest enllaç podeu veure l’índex del llibre i comprar-lo si és del vostre interés.

Seminari de Pastures i Gestions Comunals – UAB

seminariramaderia-4El 27 de novembre de 2017 ha tingut lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona el “II Seminari de Pastures i Gestions Comunals”, organitzat pels investigadors predoctorals Ignacio Díaz i Nuria Pacheco, del Grup de recerca ARAEM.

Ferran Esquilache ha participat amb una conferència titulada “La irrigació a les grans hortes andalusines: reg tribal i reg comunal”, i en el debat posterior realitzat a partir de la seua ponència i la de la professora Margarita Fernández Mier, de la Universitat d’Oviedo. Podeu veure més informació a la pàgina web del Grup ARAEM.

 

 

 

 

 

 

seminariramaderia-1

Poblament i paisatge agrari en el golf de València

congresmanresaEntre el 21 i el 23 d’octubre de 2016 tindrà lloc a Manresa, Catalunya, el X Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, que enguany està dedicat a “”Recusos i territori. Perspectiva històrica i nous equilibris“.

Josep Torró prendrà part amb la ponència titulada “Les transformacions medievals del poblament i del paisatge agrari a les terres del Golf de València”.

Continuïtat en la irrigació?

alguaireEntre el 20 i el 22 d’octubre de 2016 tindrà lloc a la població d’Alguaire, a Catalunya, el IX Congrés sobre Sistemes agraris, organització social i poder local, que enguany està dedicat a “Recs històrics: pagesia, història i patrimoni”.

Ferran Esquilache, col·laborador en el grup Landscapes of Conquest, prendrà part amb la comunicació titulada “Una herència reconstruïda. Canvis físics i institucionals en les hortes fluvials andalusines després de la conquesta cristiana”.

Zones humides de l’Andalusia Medieval

zham

Al mes de març de 2016 es va presentar a la localitat granadina de Padul el nou projecte de recerca del Grup «Toponimia, Historia y Arqueología del Reino de Granada» de la Universitat de Granada. Sens dubte, un projecte que està cridat en els pròxims anys a ser un referent de la investigació sobre l’arqueologia del paisatge andalusí en general i de les zones humides en particular.

Entre les ponències invitades va estar la de Josep Torró, “Los humedales valencianos en la Edad Media: utilización, modificación y transformación”.

Podeu veure el programa sencer ací.

ZHAM1ZHAM2

Ferran Esquilache defensa la seua tesi doctoral

lecturatesiferran

El passat 15 de gener de 2016 Ferran Esquilache, col·laborador d’aquest grup de recerca, va llegir a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València la seua tesi doctoral titulada “Els espais agraris i l’estructura social d’una gran horta fluvial andalusina. La construcció i evolució de l’Horta de València entre els segles VIII i XIII”, que ha estat dirigida pel Dr. Enric Guinot. El tribunal que la avaluar va estar format pels doctors Antonio Malpica Cuello com a president, de la Universitat de Granada, Helena Kirchner com a vocal, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Josep Torró com a secretari, de la Universitat de València. La tesi fou qualificada amb un Excel·lent, Cum laude.

Fa temps que l’arqueologia hidràulica ha demostrat ser una metodologia imprescindible per a l’estudi de la societat andalusina. El que aquesta tesi es planteja és aplicar-la en una gran horta fluvial d’origen andalusí per tal d’estudiar, a partir d’estructures físiques com ara sistemes hidràulics i assentaments, les característiques d’aquesta societat, i per a veure com va evolucionar al llarg del temps, abans de la conquesta cristiana del segle XIII. La recerca evidencia que estem al davant d’una societat tribal, tal com la va definir Pierre Guichard fa més de 35 anys, i que això es reflecteix clarament en la morfologia dels sistemes i els espais hidràulics que formaven l’Horta de València en aquell moment. A banda, s’aborda el paper que van tenir la ciutat de València i els diferents estats andalusins que es van anar succeint, en la configuració i evolució d’aquest immens espai hidràulic periurbà.

Rural History 2015

rualhistorygirona Entre el 7 i el 10 de setembre té lloc a Girona el Rural History 2015, la gran trobada sobre la Història Rural europea. Podeu visitar la pàgina web ací, i el programa complet en pdf ací.

 • Enric Guinot i Ferran Esquilache participen amb la comunicació “Governing irrigation. The conflict between feudal power and collective management in the medieval and pre-modern Horta of Valencia”, que forma part de la sessió anomenada The management of natural resources in the medieval Iberian Peninsula. Common institutions?.

  Resum: Traditionally, historiography has considered the irrigator groups in the huerta of Valencia as examples of self-managed communities, or instances of collective action. This was the perspective followed by Elionor Ostrom, who used them to illustrate the management of common-pool resources. According to Ostrom, communal institutions that manage to survive over time share eight characteristics in their design. It should be noted, however, that Ostrom did not study Valencian irrigation communities first-hand. In recent years, our growing understanding of the huerta and the management models followed therein has improved. It is, therefore, pertinent to examine whether the information with which Ostrom worked and, it follows, her conclusions about the reasons for the survival of the huerta of Valencia, remain valid. This paper will focus on the legal origins of these irrigation institutions and their internal form of organization; on the social origin of their members; and in whose hands ultimate control rested.

Extracció de mostres de sòl a la marjal de Peníscola

Ja podeu veure a la Galeria les fotografies de les cales que vam fer al mes de juny de 2015 a la marjal de Peníscola per a l’extracció de mostres de sòl, amb la intenció de datar la construcció la seua dessecacció i la construcció de les parcel·les agrícoles.

Paisatges Vegetals i Arqueologia Medieval

paisatges_vegetasls_granadaEls propers 15 i 16 de juny de 2015 tindrà lloc a la Universitat de Granada les XVI Jornades d’Arqueologia Medieval que cada any organitza el grup de Recerca “Toponimia, Historia y Arqueología del Reino de Granada” dirigit per Antonio Malpica Cuello. Aquest any versaran sobre paisatges vegetals en contextos medievals. Podeu veure ací el programa en pdf.

 • Josep Torró en prendrà part amb la ponència: “De humedales a campos de cereales. La transformación medieval del paisaje vegetal en el litoral valenciano (siglos XIII-XVI)”.

Extracció de mostres de sòl a l’horta de Montcada

SAMSUNG DIGITAL CAMERAJa podeu veure a la Galeria les fotografies de les cales que vam fer al mes de gener de 2015 a l’horta de Montcada-Benifaraig (horta de València) per a l’extracció de mostres de sòl, amb la intenció de datar la construcció de les terrasses agrícoles.

Processos de colonització

Cocentaina

Cocentaina: pobla de colonització cristiana i raval musulmà segregat

Josep Torró participa el 25 de Febrer de 2015 al Seminari 2014-2015 del Grup de Recerca en Imperis, Metròpolis i Societats Extraeuropees (GRIMSE) de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Ponència: “Processos de colonització a l’Edat Mitjana: el regne de València en el seu context”.

Arqueologia Hidràulica a Algemesí

Lydia Castan va pronunciar una conferència a Algemesí sobre l’Arqueologia hidràulica aplicada al terme de la localitat, basada en els seues estudis sobre la Séquia Reial de Xúquer, i l’Informatiu de Berca Tv ho va recollir amb aquest reportatge.

Land Use and Management in Western Europe

land use and managementEl 18 i 19 de desembre del 2014 la Universitat de València serà l’amfitriona d’un col·loqui internacional sobre “Ús i Gestió del Sòl a l’Europa Occidental (segles XII-XV)”, la primera d’una sèrie de reunions entre els historiadors medievalistes de diverso països europeus interessats en la història rural. Aquesta sèrie té el seu origen en una reunió que va tenir lloc a València el gener de 2014 amb l’objectiu de compartir els resultats d’una investigació duta a terme en els últims anys per part de grups de diferents països d’Europa occidental, des del Regne Unit a Itàlia, dels Països Baixos i Bèlgica a França i Espanya, en el món rural de la Baixa Edat Mitjana, així com per desenvolupar una agenda comuna per als propers anys, que inclou com un aspecte destacat seminaris sobre temes especialitzats.

Enric Guinot i Josep Torró participen al col·loqui amb la comunicació: “From the Conquest Large Donations to Plot Fragmentation: Emphyteutic Exploitation and Market of Rents in Valencia (13th-14th Centuries)”.

Podeu veure més informació en la pàgina web del col·loqui.

Irrigació, Societat, Paisatge. Homenatge a T.F. Glick

congres_glick

Entre el 25 i el 27 de setembre de 2014 tindrà lloc a la Universitat Politècnica de València el congrés Irrigació, Societat y Paisatge. La trobada pretén reunir a tots aquells interessats en els regadius tradicionals, a fi de constituir un punt de trobada en què reflexionar sobre el passat, el present i el futur d’aquests espais.

 

Podeu veure el programa i totes les comunicacions del congrés a la pàgina web del congrés.

 

Enric Guinot i Josep Torró prendran part en una taula redona sobre la història de la irrigació i arqueologia hidràulica.

Ferran Esquilache prendrà part amb la comunicació “La cuestión de la proporcionalidad en la distribución del agua de riego. El caso de la acequia de Favara (huerta de Valencia)

Conferència sobre la Torre de les Maçanes

Josep Torró imparteix una conferència el 3 de maig de 2014 al Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ) sobre la Torre de les Maçanes.

conf_maçanes

Wasser – Wege – Wissen auf der iberischen Halbinsel vom Römischen Imperium bis zur muselmanischen Herrschaft

topoi

 

Enric Guinot i Josep Torró participen en el Congrés internacional Wasser – Wege – Wissen auf der iberischen Halbinsel vom Römischen Imperium bis zur muselmanischen Herrschaft / Agua, vías, conocimientos en la Península Ibérica desde el Imperio Romano hasta el poder musulmán, que tindrà lloc al Cenre de Congresos Ciutat d’Elx els dies 20 al 23 de maig de 2014.

Vegeu el programa sencer ací.

Comunicacions

 • Enric Guinot (21 de maig, 17:30h): La gestión del agua y los paisajes irrigados en la Valencia bajo medieval // Wassermanagement und bewässerte Landschaften im spätmittelalterlichen Valencia

 • Josep Torró (22 de maig, 16:00h.): Landwirtschaftliche Raumregelung in der muselmanischen Zeit im Königreich Valencia // Ordenación del espacio agrario en la época musulmana en Valencia

Primer Seminari d’Arqueologia Medieval Miquel Barceló

seminaribarcelo1 Josep Torró pren part en el Ier Seminari d’Arqueologia Medieval Miquel Barceló

Conferència (6 de Maig): “Secans i marjals. L’expasió agraria del regne de València després de la conquesta”.

Vegeu el programa ací

Kilian Cuerda al Seminari d’Estudis Medievals de la UV

logo sem
Kilian Cuerda participa al Seminari d’Estudis Medievals del Departament d’Història Medieval de la Universitat de València, amb la conferència “L’ordenació social de l’espai i infraestructures productives a les muntanyes del Sharq Al-Andalus: horta i secà a la Calderona”. València, 29 abril de 2013

Simposio de arqueología agraria: Producción y gestión de las cosechas en al-Andalus

arqagramurcia2013
Josep Torro participa al Simposio de arqueología agraria: Producción y gestión de las cosechas en al-Andalus, que tindrà lloc a Múrcia els dies 7 i 8 de Novembre de 2013.

Comunicació: “Majzan. Almacenes andalusíes en la documentación cristiana”

Vegéu programa ací

XXXIVe Rencontres Internationales d’archéologie et d’histoire d’Antibes

Antives
Josep Torró, Enric Guinot i Ferran Esquilache participen en els XXXIVe Rencontres Internationales d’archéologie et d’histoire d’Antibes, que tindrà lloc del 15 al 17 d’ctubre de 2013.

Comunicació: La transformation du milieu littoral dans une société médiévale de conquête : le royaume de Valence (c. 1240-c. 1330).

Vegeu el programa ací

Ruralia X. Agrarian Technology in the Medieval Landscape

ruralia2013
Josep Torró participa en Ruralia X, que tindrà lloc al Castell de Smolenic, Eslovàquia, del 9 al 15 de Setembre de 2013.

Comunicació: Agricultural Drainage technology in medieval Mediterranean Iberia (13th – 16th centuries)

Vegeu el programa ací

International Medieval Meeting Lleida 2013

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Josep Torró, Enric Guinot i Ferran Esquilache participen en el International Medieval Meeting Lleida, que tindrà lloc del 26 al 28 de juny de 2013, dins de la sessió “Agrarian Archaeology: Irrigation, drainage, dry agriculture and pastures in Al-Andalus”, organitzada per Helena Kirchner

 • Josep Torró: Una qarya sense sistema de reg. L’espai agrari d’Aialt (Castell de Castells), s. XIII-XVI.
 • Enric Guinot: Els espais irrigats dels pobles-castell del Túria (Benaguasil, Riba-roja i Vilamarxant).
 • Ferran Esquilache: El paper de les tribus amazic en la construcció de sistemes hidràulics fluvials. La séquia dels Hawwara a l’horta de València.

LA CIVILITZACIÓ PERDUDA

civilitzacio_oerduda
JORNADA D’INTRODUCCIÓ A L’ARQUEOLOGIA D’AL-ANDALUS

Divendres 3 de maig de 2013

10:00 Presentació
10:30 La ciudad perdida de Bobastro. Hispanos, musulmanes y la revuelta de Ibn Hafsûn
Virgilio Martínez Enamorado (Escuela de Estudios Árabes de Granada – CSIC)
11:30 Documental: Bobastro e Ibn Hafsun (Arqueomanía) 10:31’
11:45 Pausa
12:00 “Como si fueran estrellas”. Los graneros fortificados en al-Andalus
Jorge Eiroa (Universidad de Murcia)
13:00 Documental: Le grenier de falaise d’Aoujgal (Aït Abdi, Haut Atlas, Maroc),
AGHARAS production, Jean-Paul Cheylan et Liliane Dumont 33:16’
13:45 Fi de sessió
16:30 Fugint de la conquesta. Arqueologia d’un refugi d’andalusins a la Serra d’Artà (Mallorca)
Helena Kirchner (Universitat Autònoma de Barcelona)
17:30 Documental: Els sistemes de reg d’Oman 15’
17:45 Pausa
18:00 Balansiya. Arqueologia de la València andalusina
Javier Martí (Museu d’Història de València)
19:00 Cloenda

ASSISTÈNCIA LLIURE

Organitza:

 • Departament d’Història Medieval

Patrocina:

 • Facultat de Geografia i Història (Vicedeganat de cultura i participació estudiantil)
 • Departament d’Història Medieval

Enric Guinot al Seminari d’Estudis Medievals de la UV

logo sem
Enric Guinot participa al Seminari d’Estudis Medievals del Departament d’Història Medieval de la Universitat de València, amb la conferència “Les transformacions del paisatge rural arran de la conquesta del segle XIII”. València, 29 abril de 2013

Ferran Esquilache al Seminari d’Estudis Medievals de la UV

logo sem
Ferran Esquilache participa al Seminari d’Estudis Medievals del Departament d’Història Medieval de la Universitat de València, amb la conferència “L’arqueologia hidràulica en les gran hortes fluvials. Els orígens andalusins de l’horta de València i la seua evolució després de la conquesta de Jaume I”. València, 5 novembre de 2012

Antoni Mas a la Universitat de València

universitat-valencia-logo
El divendres 20 d’abril de 2012 el professor de la Universitat de les Illes Balears Antoni Mas Fornés participa en el seminari d’Història Medieval de la Universitat de València una conferència titulada “Colonització feudal i canvi paisatgístic a Mallorca